Leta i den här bloggen

torsdag 14 mars 2019

Traditionellt gäddspinn

Ett mässingsfärgat - guld om man ids putsa upp det - Utö är nog bland de mest klassiska drag man kan tänka sig för det traditionella spinnfisket efter gädda. Och fortfarande ett av de absolut mest effektiva.


I år ska båten - en knappt fyra meter lång aluminiumeka ihopsvetsad i Älmsta för rätt länge sedan - i sjön! Den har legat två år med kölen i vädret så det blir nog till att ägna några vårhelger åt att rusta den. Även om själva aluminiumet är tämligen underhållsfritt så finns det ju en del trävirke som inte är det och vad jag minns fanns det när jag senast lade upp den en del skavanker som bör åtgärdas. Nå, när båten - Tekla heter hon - väl är i sjön så kommer det att bli, det hoppas jag åtminstone, traditionellt gäddspinn i de grunda inre delarna av Furusundskärgården.

Heddon Lucky 13 och Creek Chub Darter är två klassiska amerikanska wobblers som passar perfekt till det traditionella svenska gäddspinnet.


I dessa vatten kommer de klassiska skeddragen, såsom Utö, Atom, Kaleva, till sin rätt men även grundgående wobblers är effektiva.

En av mina - och gäddornas! - favoriter, träwobblern Babe Oreno (den mindre versionen av Bass Oreno).


Med traditionnellt gäddspinn menar jag kastfiske med vad som förr kallades för en Fiske 2-utrustning, dvs ett haspel- eller spinnspö lämpat för beten mellan 10 och 30 gram. Inga ekolod, ingen hets utan en eller kanske två fiskare i en eka i en grund skärgårds- eller insjövik medan sommarskymningen sakta faller.

ABU Flamingo, D.A.M. Eff-Zett och Bete Krokodil.

2 kommentarer:

  1. Där ser man, en aluminium-racer och beten för gädda!
    Med en frontmotor så tillhör du snart de "moderna sportfiskarna"...

    SvaraRadera
  2. Aluminiumracer, haha! Den ekan har nog aldrig gått snabbare än tre knop. Framdrivningen är åror och när jag orkar bära batteri en liten Fladen elsnurra. Kanske blir det en Suzuki 2,5 hk i år...

    SvaraRadera