Leta i den här bloggen

lördag 23 mars 2019

Ikoníska haspelrullar 10 - ABU Suverän


Personligen så anser jag att de japanbyggda Cardinal C-rullarna är de bästa haspelrullar ABU någonsin gjort men vem är jag att säga emot en auktoritet som Alan Hawk som utnämnt den svängstabyggda Suverän till den bästa haspelrullen någonsin? Helt klart är det en oerhört fin rulle och ett äreminne över svensk rullbyggnadskonst. Uttrycket "sådana här rullar görs inte längre" är helt på sin plats. Min enda egentliga invändning mot Suverän är att den är rätt ful. I vart fall är den ingenting att vila ögonen på. annars är den... suverän. Hög kvalitet in i minsta detalj, snäckdrev, IAR, evighetsfjäder till bygelmekanismen, tät och jämn linuppläggning, mjuk och jämnt verkande slirbroms. 

Suverän gjordes, beroende på hur man vill se på saken, i en, två eller fyra storlekar. Rullhuset är gemensamt för alla fyra storlekarna, rotorenheten finns i två storlekar - en som tar de två mindre spolarna och en för de två större - och spolarna finns i storlekarna 1000, 2000, 3000 resp 4000. Detta innebär att viktskillnaden mellan de olika modellerna är minimal och för gramjägarna (dagens klena sportfiskare) går antagligen de mindre modellerna bort av denna anledning. 

Hur som helst så är Suverän eftertraktad, något av en kultrulle, och exemplar i gott skick får man vara beredd att betala en hel del för (men knappast i närheten av vad en motsvarande ny svenskbyggd rulle skklle kosta om sådana fanns).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar