Leta i den här bloggen

tisdag 27 september 2022

Nu är det höst, igen

Äntligen höst. Sommarens kväljande värme är ett minne blott och vattnet börjar kallna. För oss fiskare är det den kanske bästa tiden på året? Här i Roslagen kommer storabborren (hoppas jag) in från ytterskärgården och havsöringen söker sig in mot land. Gäddorna piggnar till och är i full färd med att äta upp sig inför vintern.

Gäddan, som är en av våra viktigaste sportfiskar och numera föremål för ett omfattande (för att inte säga överdrivet) C&R-fiske bör, det är i alla fall min bestämda uppfattning, lämnas därhän under den varmaste delen av sommaren, åtminstone så länge det inte handlar om att ta upp en matgädda. Ser man till fiskens bästa - vilket ju de som praktiserar C&R säger sig göra - bör man alltså avstå från fiske alldeles inför och under gäddleken och under en stor del av sommaren, men nu är det fritt fram!



Mjukisar (gummibeten) hör till de mer populära gäddragen så jag tänkte att det kunde vara läge för en liten repetitionskurs i hur man riggar (tacklar) en sk shad. De två vanligaste sätten är att använda en vanlig jiggskalle och det som kallas shallow rig. För shadar upp til 15 cm längd använder jag i stort sett uteslutande jigskallar (jiggkrokar) med krok # 8/0. När man fiskar med längre shadar behövs en krok längre bak om man inte ska missa hugg tvärsöver betet. Man kan då använda en sk stinger (kroktafs) antingen i kombination med en jiggskalle eller med en shallowskruv och annan typ av sänke (clip om, link head etc) eller en tvåkroks shallowrigg.

Använder man jiggskalle i kombination med stinger är själva poängen att stingerkroken ska fånga upp de hugg som inte fastnar i jiggkroken. Stingerkroken bör alltså placeras mitt på eller alldeles bakom betets mitt. Dessvärre ser man ibland fabriksmonterade beten med en stingerkrok direkt under jiggkroken på ovansidan, ett arrangemang som inte fyller något vettigt syfte men kan orsaka en hel del trubbel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar