Leta i den här bloggen

onsdag 28 september 2022

Låt gasledningarna vara sprängda

De ryska gasledningarna i Östersjön var, som så mycket annat våra politiker är inblandade i, en synnerligen usel idé och nu när ryssarna (vem annars?) sprängt dem är det dags att göra om och göra rätt. Riv skiten! Eller låt den ligga oanvänd om det har mindre miljökonsekvenser.

Och sprängningen leder till att de miljö- och klimatrisker vilken idiot som helst (med uppenbara undantag...) insåg från början nu realiseras. Ännu en käftsmäll för den redan så gott som utslagna Östersjön.

Redan bygget av ledningarna hade allvarliga konsekvenser för den marina miljön och faunan och det massiva metanutsläpp (metan är huvudingrediensen i det vi kallar naturgas) som nu sker är kanske inte mycket värre än det som skulle skett om gasen kunnat brännas nere i Europa (även om det sker till ingen nytta). Den mesta gasen lär efter vad jag förstått lösas upp i vattnet vilket väl, rimligen, innebär att det blir förorenat på ungefär samma sätt som om man hällt ut bensin? Bra är det under alla förhållanden inte.

Så bra är det inte att ledningarna nu sprängts. Bäst hade varit om de aldrig byggts. När det nu är som det är så låt det vara så. Reparera dem inte. Ett misstag blir inte bättre av att man upprepar det.


edit. https://www.youtube.com/watch?v=J5uWOvdTKh4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar