Leta i den här bloggen

fredag 30 september 2022

Fem säkra kort för abborre

Abborren är förmodligen vår främsta sportfisk och tagen på lätt utrustning (och där träffade ABU rätt med sitt Fiske 1, dvs spön för beten upp till 15 gram) ger en kilofisk en minnesvärd kamp. Dessutom är abborren inte bara vacker utan också synnerligen smaklig. Om du inte redan kan konsten så se till att lära dig att "byxa" abborre. Dubbelpanera sedan de benfria filéerna och servera med färskpotatis, stuvad spenat, en citronklyfta och kall pilsner. Bättre än så kan knappast ett fiskafänge sluta.



En liten Relax i färgen motor oil på en jiggkrok är det bete jag nästan alltid börjar med när det är abborre som står på menyn. Eller önskelistan. Den här shadjiggen kan fiskas som bottenstydsande jig eller som simbete (swimbait) på valfritt djup. Exakt vad det är som gör just den här grönbruna färgen så attraktiv för abborren vet jag inte men det är heller ingen kunskap jag behöver. Det räcker gott med att veta att.

























Spinnaren var, innan mjukisjiggarna slog igenom, abborrbetet nummer ett och många anser att den fortfarande är det. Själv är jag kluven, men får jag ingen fik på min motor oil-färgade Relax är det ofta en spinnare jag gräver upp ur betesboxen. Wipp i färgerna på bilden och i valfri vikt 7-15 gram kastar långt och fiskar bra.



En till skedspinnare? Ja, för så bra är de och bättre abborrbete än Mepps Aglia, 6,5 gram, i koppar med röda prickar finns knappast.







En gul twister, curly tail eller vad man nu vill kalla den bör inte saknas i abborrfiskarens betessortiment. Riggas oftast på en lagom stor jiggkrok i lämplig vikt (ochvad som är lämpligt beror mest på hur djupt det är där man fiskar). Alternativt kan den fiskas med dropshot-rigg. Eller texas- eller carolina-rigg. Eller någon annan rigg. Kort sagt ett mångsidigt användbart bete.









När abborren jagar i ytan (och det ser man ofta på hur löja eller nors spritter i ytan i sina försök att undkomma eller när den flyende bytesfisken ger upphov till sk måsdyk) är ett kompakt och blankt bete som kastar långt och kan tas hem i ett rasande tempo - dvs lika snabbt som de för sitt liv flyende löjorna simmar - rätt medicin. Acme Kastmaster är ett sådant drag. Ett alternativ är Ven i 10-gramsstorleken. Silver är den färg som gäller.


1 kommentar: