Leta i den här bloggen

tisdag 6 september 2022

Jämnt skägg

Ibland när jag tittar igenom gamla inlägg finner jag saker jag lovat att återkomma till men som sedan fallit mig ur minnet. En sådan är den jämförelse mellan två jämnåriga ambassadeurer, en 5000 och en 5000 C, jag ställde i utsikt i ett inlägg jag postade i januari 2020.

Mitt kasttest blev av och med rullarna monterade på två identiska spön kastade jag med havsöringdrag och kustwobblers på 18-28 gram. Jag kan för mitt liv inte avgöra om mina kast med någon av rullarna blev längre än mina kast med den andra rullen. Båda kastade hur bra som helst (och minst lika bra som modernare multirullar). De skillnader jag upplevde var främst ljudet (bussningar är tystare än kullager) och att den röda rullen kändes stabilare - mindre nervös - än den svarta (men det kan mycket väl ha varit att ljudet från kullagren gjorde mig snarare än rullen nervös när jag verkligen spände på maximalt).

Bussningarna var (är) ABU original oljebrons och även kullagren ABU original rostfria. Någon kanske tror att man skulle kunna vinna någon meter på att byta ut originalkullagren mot någon slags dyra keramhybridlager men det tror inte jag. Tvärtom så tycker jag att det vore fel att göra ett sådant ingrepp i denna fina gamla rulle och jag finner stort nöje i att ta med dessa gamla klenoder ut till kusten, om inte annat för att se minerna hos yngre fiskarebröder med betydligt mer moderna rullar som inte kastar längre än vad den feta gubben med sina antikviteter gör. Man får ta sina nöjen där man kan finna dem.

7 kommentarer:

  1. De två sista meningarna fick mig att le, njutbar läsning.

    SvaraRadera
  2. Håller med...Skulle vilja se när du lägger ut ett kast lika långt (eller längre) med rätt spö, lina, bete och kastteknik som de yngre inte har en aning om.
    Lågprofil, styft spö med toppaktion, tjock flätlina. Lycka till boys!

    SvaraRadera
  3. Nästa gång jag ger mig ut till kusten, och det blir nog ganska snart, funderar jag på att testa någon av rullarna mot en Orbis med samma lina. DET ska bli intressant.

    SvaraRadera
  4. Som i snacket som länkas i det här inlägget: https://oldschoolsportfishing.blogspot.com/2018/03/nattradio.html
    Där sägs det att en Ambassadeur är bra nog. Behöver du trimma något så är det troligtvis din kastteknik.

    SvaraRadera
  5. Uppskattar bloggen! Sedan ett år ser jag återigen ljuset (gammal fiskeutrustning). Har inte hittat något bra ställe för "gammel-fiske" så jag lägger mitt svammel på den här sidan:
    https://klocksnack.se/threads/den-stora-fisketr%C3%A5den-linan.40425/page-33
    Sidan 33 och framåt visar hur snabbt det kan gå utför när man vill återupptäcka sin ungdoms fiskekänsla!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade stor behållning av att scrolla igenom tråden. Var på Åland fiskar du?

      Radera
    2. Trevligt att höra! I princip längst ut söderut. Man brukar nämna Nyhamn på svenska sjöväderrapporten. Den ligger ett par distans från oss. Nära Mariehamn men i ytterskärgård. För att vara riktigt retro ligger vi ganska precis på den 20: e breddgraden öst. Följer man den hamnar man i Kaliningrad. Så - när det blåser därifrån kan det vara lite kärvt... På flera sätt idag än någonsin.

      Radera