Leta i den här bloggen

fredag 25 oktober 2019

Halkvarning!

För mig och andra inbitna kustfiskare ser de här hårda och fläckvis hala granitklipporna faktiskt inbjudande ut, men underskatta inte den risk som är förenad med sådana här fiskeplatser. Vattnet är redan såpass kallt att man inte orkar plaska runt i det särskilt länge och slår man huvudet i när man halkar så är man illa ute även om man inte hamnar i vattnet. Så se dig för, klättra med omdöme och var helst inte ensam om du ska fiska här eller på andra, liknande, ställen.



Tänk på att en sten som ger gott fotfäste kan vara som att kliva på en tvål när den är våt. Eller bara tillräckligt fuktig. Och snart måste man se upp för isfläckar (och då är vattnet ännu kallare...).

Man kan naturligtvis använda sk räddningsoverall, halkbroddar, livlina och hjälm (?) men ingen säkerhetsutrustning kompenserar för dåligt omdöme. Så använd ditt och ta inga dumma risker.

Själv har jag sedan barnsben fiskat från klippor i alla väder och ibland även i mörker och även om det varit nära ögat en eller annan gång så kan jag fortfarande göra det. Om det sedan är avtagande smidighet, balans och rörlighet eller bättre omdöme som gör att jag idag avstår från mycket som jag för några decennier sedan gjorde utan att ens tänka närmare på saken kan vi låta vara osagt. Klart är dock att man gör klokt i att anpassa övningarna efter sin förmåga och det är bättre att vara litet feg och kunna fiska en säsong till an att bli en siffra i olycksstatistiken.

I helgen ska det, enligt yr.no, regna så jag kommer att välja ett annat ställe än det på bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar