Leta i den här bloggen

lördag 10 november 2018

Shimano Aero

Aero 2500FA och AR-C Aero Ci4+ 4000


Shimanos haspelrullar hör till de mest populära och det med all rätt. En av de mer intressanta modellerna är Aero men av någon anledning verkar den inte riktigt ha slagit igenom. Den finns i ett antal olika versioner. Standardmodellen finns i varianterna Spin, Match och Feeder i storlekarna 2500 och 4000. Match och Feedermodellerna, som uppenbarligen är avsedda att appellera till metare, finns såvitt jag vet inte på den svenska marknaden. Vidare finns en Ci4 (Shimanos namn på en lättare grafitplast) i storleken 4000.

Konceptet är en slags nedskalad Big Pit- eller Long Cast-rulle, dvs en rulle med en bred spole med stor diameter och nedväxlad spolrörelse. Rullarna påminner om Ultegra 5500 mfl. Kort sagt en rulle optimerad för långa kast. Perfekt, med andra ord, för mitt älskade havsöringkustfiske och annat landfiske där några extra meter aldrig är i vägen. 2500-rullen väger 280 gram och Ci4 4000-modellen 255 (!) gram. Visserligen är den senare ungefär dubbelt så dyr men den är en sällsynt läcker rulle och den har lovordats av bla Henry Gilbey.

För praktiskt fiske fungerar standardversionen lika bra och den levereras också med en extraspole. Att Shimano säljer sina dyrare rullar utan extraspole (och att dessa är orimligt prissatta när man beställer dem separat) framstår som sniket och dumsnålt. Vi snackar om rullar med en prislapp norr om 3.000 kronorsstrecket så då borde man om inte bjussa på en extraspole kunna lägga på en eller annan hundring på priset och leverera en komplett produkt. SKÄMMES, Shimano! Sådant här beteende gör att ni tappar ansiktet. Så hoppa på era svärd eller skärp er.

Men, som sagt, mycket fina rullar som är värda större uppmärksamhet än de verkar ha fått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar