Leta i den här bloggen

måndag 19 november 2018

RecordrullenEn multirulle med kraftig "braid" är vad som gäller inom det "moderna" gäddfisket. Precis som i  förra hälften av förra seklet. Faktum är att de tre Record 1700 på bilden ovan fortfarande fungerar och fortfarande skulle kunna fånga gäddor, även grova sådana. Modellen var i produktion (i olika versioner) från 1941 och i ungefär tre decennier. När Ambassadeur kom (och med stigande välstånd i folkhemmet) ville snart ingen länge köpa en multirulle utan frikopplingsbar spole (och majoriteten valde Abumatic). För sådan är Recordrullen. Den har linspridare, lättmetallspole och synkroniserad balansbroms men sedan är det slut på finesserna. Veven snurrar vid kast (liksom om man skulle tappa greppet när en fisk rusar) och bromsa får man göra med tummen, såväl när man kastar som när man drillar fisk. Men det är väldigt litet som kan krångla eller gå sönder och rullarna är otroligt väl byggda i högklassiga material

Braid? Tja, den monofila nylonlinan var helt enkelt inte ännu uppfunnen i multirullens barndom. Eller kanske vi ska säga ungdom eller till och med medelålder, för multirullen fanns redan på 1800-talet. Då var linorna av lin, hampa eller (för de som hade råd) silke och när nylonet (mfl konstmaterial) kom gjorde man spunna eller flätade linor av det också.

Hur står sig då en sådan här rulle mot dagens mer avancerade modeller? Visst, de moderna rullarna är enklare att hantera, kastar bättre och har väl fungerande slirbroms men nog går det att fiska och att fånga fisk med de gamla rullarna. Lika bra nu som det gjorde då (och då drogs det många krokodiler med Recordrullar i vårt avlånga land).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar