Leta i den här bloggen

tisdag 6 november 2018

Samma språk?

Det underlättar den ömsesidiga förståelsen om man har ett gemensamt språk. Att man inom svenkt sportfiske så gärna importerar termer på engelska, upphör aldrig att roa mig. Som catch and release. Norrmännen behövde knappt ens tänka för att översätta det till fang-og-slipp. Och visst skulle fånga och släpp fungera precis lika bra. Men nu tycks sportfiskeeliten vara helt inställd på att amerikanisera vårt sportfiske och förbundet är medsponsor till arrangemang som Pike Fight och Perch Fight. Gäddkampen bedömdes antagligen låta för töntigt? Jag menar, om deltagarna ser ut som racerförare i sina reklambeströdda overaller och sina häftiga glajjor när de gasar på i sina stora båtar och rockmusiken pumpar, så kan man ju helt enkelt inte ge produktionen ett svenskt namn eller?

Läste för övrigt detta om fang-og-slipp: 

Fang-og-slipp blir ofte forstått som et “alt-skal-ut-igjen”-prinsipp. Men dette er bare den mest ekstreme formen. Generelt er det to forskjellige former av fang-og-slipp. På den ene siden står reguleringsstyrt fang-og-slipp, der fisken skal gjenutsettes fordi den er under minstemål eller fredet. Så er det frivillig fang-og-slipp, der for eksempel andre småfisk eller de artene du egentlig ikke liker så godt, blir sluppet ut igjen. Utslippsgraden varierer mye, og spenner fra fiskere som utelukkende slipper ut fredet fisk til de som slipper ut hele fangsten; uavhengig av art eller størrelse.

Det som sägs är ju rätt självklart och som det alltid har varit. I alla tider har vi ju satt åter fisk som enligt lag eller andra bestämmelser inte får tas upp liksom fisk vi av någon anledning - för stor, för liten, inte rätt sort etc - inte vill ha. Men för den skull anser jag mig inta bedriva fånga och släpp-fiske. Däremot har jag svårt att förstå dem - många av dem äter inte ens gärna fisk - som ger sig ut för att fiska med målsättningen att dra upp så mycket fisk som möjligt bara för att släppa tillbaka den. Men så talar vi heller inte samma språk...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar