Leta i den här bloggen

lördag 7 december 2019

Röd rulle av årsmodell -83

Åttiotalet är ett underskattat decennium. OK, det var inte lika bra som sjuttiotalet och kan heller inte mäta sig med sextiotalet men, på det stora hela, var det ett bra årtionde och avsevärt mycket bättre än åtskilliga som kom senare.




1983 var inget dåligt år. Internet föddes. J-O Waldner tog (sitt första) VM-guld i pingis och Stenmark tog (inte sin första) världscupseger i slalom. Frk Häggkvist vann den svenska melodifestivalen med låten "Främling" men på USA-lista låg en massa bra låtar. Vi svenskar började äta saker som räkor med guacamole i avocadoskal. PC:n hade just uppfunnits men var fortfarande en marginalföreteelse och mobiltelefonhelvetet var ännu avlägset.




Vissa saker är röda. Ska vara det. Så är det bara. En gul Ferrari är en styggelse. Röda rosor är vackra. För en Ambassadeur är rött den rätta färgen. Visst, svarta, gröna eller förkromade ambor gör inte ont i ögonen att titta på men riktigt rätt är det inte. När Ambassadeur på femtiotalet gjorde sitt segertåg över sportfiskevärlden fick den smeknamnet the Red Reel, dvs den röda rullen



Så när ABU 1983 tog det stora steget att frångå den traditionella designen med runda rullgavlar och släppte modellerna 1000 och 2000 så behöll de den klassiska röda färgen. De kullagrade C-modellerna var svarta. Samtidigt kom magnetbromsade rullar med liknande design men 1000 och 1000 C hade samma centrifugalbroms (och samma bussningar respektive kullager) som sina rundgavlade släktingar.


Designen hände samman med att ABU, gissningsvis för att öka kastlängderna, frångick det gamla konceptet med sk synkroniserad linspridare. På 1000-serien står linspridaren stilla när spolen är frikopplad, dvs vid kast, precis som på de flesta moderna lågprofilrullar. 




För att få mindre vinkel på linan och därigenom lägre friktion placerades linspridaren på ett större avstånd från spolen eller, om man så vill, längre fram. Med de relativt smala spolar dessa rullar har fungerar det hela alldeles utmärkt, särskilt om man är noga med att se till att linspridaren är någotsånär i mittenläget när man kastar.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar