Leta i den här bloggen

torsdag 5 december 2019

Ett stickspår



Mycket har hänt sedan AB Urfabriken i Svängsta under kriget sadlade om från tillverkning av taxametrar till att göra fiskeutrustning, främst rullar. Record och senare Ambassadeur blev begrepp över hela sportfiskevärlden och är så än idag. Nu är de fortfarande begrepp men precis som ABU och alla andra fina namn är de i händerna på utomländska kapitalister som antagligen inte kan peka ut Mörrumsån på en karta. 



Dessbättre finns det fortfarande tillverkning av ambassadeurrullar i Svängsta och det rör sig då om rullar i den klassiska designen med runda gavlar. Sådana rullar tillverkas även på andra håll i världen och även dessa heter ABU och Ambassadeur så det gäller att ha ögonen med sig. Även asientillverkade sk lågprofilrullar med ambassadeurnamnet finns för den som vill ha sådana.



På vägen till dagens situation har det förekommit många ambassadeurmodeller som försvunnit medan de rundgavlade bestått. Rullarna på bilderna i detta inlägg representerar höjdpunkten på den variant som startade med Ambassadeur 1000 mfl vilka följdes av de magnetbromsade Mag-modellerna och så kom, till sist, de likaledes magnetbromsade 522 och 523, svängstabyggda, kullagrade, grafitrullar. 



Jag gillar dessa rullar. Grafiten är inte lika kall att greppa om som en rund metallrulle är när man står i snögloppet och hoppas att en öring ska hugga. Dessutom har dessa rullar en flytande linspridare, dvs vid utkast glider den fritt i sidled men kopplas in när man börjar veva. Detta ger bättre kastegenskaper än vad en synkroniserad spridare gör. Dock sakar rullarna IAR men eftersom jag ändå fyller dem med monofil nylonlina så spelar det mindre roll.


3 kommentarer:

  1. Ambassadeur Lågprofil i all ära, men det är dom gamla klassiska rundgavlade som kommer överleva mig och förhoppningsvis bli arvegods som får fiskas i nästkommande generationer.

    SvaraRadera
  2. Fast nu är de här rullarna inga lågprofilare...

    SvaraRadera
  3. Vad klassar man dessa som då? För mig är allt som är lite mindre och inte klassiskt runt, lågprofil. Men det är klart jag har haft fel förr ;-)

    SvaraRadera