Leta i den här bloggen

tisdag 25 september 2018

Hur grova grejor behöver man?

Med ett ultralätt spö och en 0,15 mm nylonlina som håller kanske 2,5 kilo kan man inte sätta särskilt hård press på fisken. Vrider man åt slirbromsen allt vad man vågar så kanske den, om man skulle mäta, börjar släppa ut lina när dragkraften överstiger ett halvt kilo. Och då känns det som om det smäckra spöt ska brista.

Då spelar det ingen roll om gäddan som huggit väger ett eller tio kilo. Den kan ändå inte dra hårdare innan bromsen träder i funktion. Så om inte linan på spolen tar slut eller man gör något överilat så är det ingen fara på taket. Grejorna håller och fisken kommer upp. Det tar bara litet längre tid med den större fisken.

Med en grövre utrustning kan man pressa fisken hårdare men man kan fortfarande, om inte utrustningen är absurt överdimensionerad, om man fått på en stor fisk göra något dumt så att något går sönder. Att man kan dra hårdare gör att fisken känns större än vad den gör på det klena spöt. Kan linan utsättas för fem kilos dragkraft innan slirbromsen släpper ut lina så känns samma tiokilosgädda tio gånger större än vad den gör med UL-grejorna.

F*n vet om det inte är lättare att landa en stor fisk med lätt utrustning...

3 kommentarer:

  1. Du är en tänkare med filosofiska drag, ta mig tusan. Vad vill jag ha sagt med det då, jo du borde fundera på det där med att skriva dina fiskememoarer. Det kan inte bli annat än bra.. Och skriver du den så vill jag ha mitt ex signerat personligen... By the way, det du skriver om ovan, är väldigt intressant och tänkvärd läsning. Jag gillar ditt sätt att skriva, där du vänder ut och in på ämnet för att slutligen komma till en slutsats. Rätt eller fel finns inte för du äger din slutsats..

    SvaraRadera
  2. Ja det gör du och det på ett fängslande och inspirerande sätt. Nock om det, jag ska inte tjata mer på dig om det. Det var bara en tanke som kom till mig när jag läst dina inlägg.... Hoppas du inte tagit illa upp.

    SvaraRadera