Leta i den här bloggen

måndag 20 juni 2022

Crack Relax



Nej, det handlar inte om avkopplat knarkande utan Crack Relax är namnet på en annorlunda fransk haspelrulle. Annorlunda såtillvida att bygeln, som är av klotyp, sitter på insidan av rotorkåpan och när man ska kasta tar man upp linan på pekfingret, vevar bakåt så att linan frigörs från klon och trycker sedan på den lilla hävarm som syns mitt i bilden ovan varvid klon trycks ut i det diagonala urtaget i kåpan för att inte bromsa linan under kastet. När man börjar veva återgår klon till sitt ursprungsläge och fångar upp linan. Voila, som fransmännen säger.

Lösningen är enkel och fungerar och resultatet är en halvinkapslad haspelrulle men med en annan teknisk lösning än den gängse med linförarkåpa med stift som hos ABU:s 500-serie eller Crack Contact. I likhet med dessa kommer Relax bäst till sin rätt vid mete.

Det är svårt att hitta information om den här modellen och jag är osäker på vilket år den introducerades*. Det var emellertid när det var Pezon & Michel som sålde Paul Mauborgnes rullar under namnet LuXor och hette den då LuXor Relax. Kan den egenartade bygelkonstruktionen hänga samman med att Hardy fram till 1954 hade patentet på den hela bygeln? Jag forskar vidare, men om någon vet så dela gärna med dig i kommentarsfältet.


edit

* Enligt Hans van der Pauw kom LuXor Relax året efter ABU:s succémodell 505, således 1963. 



3 kommentarer:

  1. The Luxor Relax was produced from 1963 and the name was changed to Crack Relax (500) in 1967. I'm not sure when it was discontinued, but I believe in the late 1980's.

    SvaraRadera
  2. PS – Note that the famous ABU 505 was introduced 1962 and this semi-closed spinning reel became an instant success. The Luxor Relax followed one year later.

    SvaraRadera
  3. https://oldschoolsportfishing.blogspot.com/2022/05/abu-505-en-pigg-sextioaring.html

    Thank you, Hans!

    SvaraRadera