Leta i den här bloggen

fredag 10 juni 2022

Still going strong















Även om jag gillar gamla rullar så är det oftast de här två som jag fiskar med och jag måste erkänna att jag inte, ännu, har något att anmärka på vare sig Shimano Exage 4000 eller ABU Oceanfield 3000 trots att de hängt med under ett antal säsonger. Jag håller dem rena, sköljer noga av dem efter fiske i saltvatten och ser till att smörja vevknopp, bygel och lintrissa. Däremot har jag inte gett mig på att öppna dem och serva drev mm, något jag skulle ha gjort på äldre och mer servicevänliga rullar. Dock tycks fabrikssmorningen fortfarande göra sitt jobb. Vi får se hur länge den fröjden varar.

Exage köpte jag när Shimano lagt ned modellen (som då relativt nyligen lanserats som en uppgraderad uppföljare till den första generationen Exage som varit en av märkets absoluta toppsäljare) för runt halva det ordinarie priset. Oceanfield har aldrig funnits i Napp och Nytt men ska vara avsedd för japanmarknaden. Må därmed vara hur det vill. Min gissning är att marknadsavdelningen trampat i klaveret men till det pris - 699 kr - rullen såldes var den ett avgjort fynd.

Rullarna har av mig mest använts vid kustspinn efter havsöring vilket innebär många kast och mycket vevande och därför brukar avslöja drev, lager, bygelmekanismer och lintrissor som inte håller måttet. Hade de här modellerna funnits kvar i Shimanos respektive ABU:s sortiment hade jag gett en klar köprekommendation men nuförtiden behålls ju ingen modell såpass länge att den hinner bli beprövad utan varje nytt rullköp får bli något av en chansning. Detta är naturligtvis rent larv för inte har utvecklingen de senaste åren gått med sådana stormsteg att inte de här rullarna är fullt moderna. Däremot får man väl räkna med att det när den dagen kommer är hopplöst att få tag på reservdelar.

Under åren med de här rullarna har jag verkligen gett olika PE-linor chansen men som ni kan se på bilden är det nu monofil nylonlina som sitter på spolarna. Andra får tycka och fiska med vad de vill men den enda PE-lina jag använt som fungerar problemfritt på haspelrullar är Nanofil. Till just havsöringfisket (men också när det handlar om abborre) kommer nylonets elasticitet till sin rätt och vid temperaturer runt nollan blir problemet med is i spöringarna betydligt mer hanterligt med monofil nylon än med flätlina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar