Leta i den här bloggen

fredag 10 januari 2020

ABU Ambassadeur 4600 CL3 - liten men inte klen

De klassiska rundgavlade ambassadeurrullarna finns i flera olika storlekar, eller kanske snarare bredder, vilka alla har samma storlek på gavlarna (densamma som ursprungsmodellen 5000). Att det förhåller sig så beror på att man därigenom kunnat tillverka ett antal modeller i olika storlek (linkapacitet) men med de flesta delarna gemensamma. 




























På motsvarande vis som för haspelrullarnas del så har de moderna PE-linorna medfört att många fiskare idag använder mindre rullar än vad som förr var brukligt. Detta har lett till att den smala 4500-4600 idag är populär bland gäddfiskare som under nyloneran använde rullar i storlek 5000 eller, rätt ofta, 6000. 

Till skillnad från vad fallet var med haspelrullarna, där mindre rullar i alla sina beståndsdelar var klenare dimensionerade än större modeller, så är drev, slirbroms och andra delar i en Ambassadeur 4600 identiska med samma delar i motsvarande modeller i 5000- eller 6000-storlek. Och faktum är att det smalare stativet är starkare, åtminstone mer vridstyvt, än de bredare stativen hos de större modellerna.



























Så medan många små haspelrullar (innan tillverkarna kommit med nya modeller dimensionerade för fiske med PE-linor) som utsattes för tyngre belastningar än vad de var ämnade för havererade så klarade de smala ambassadeurrullarna det hela utan problem. Eller kanske snarare utan större problem än sina bredare syskon. Rullen på bilden är dock fylld med nylonlina eftersom det är vad jag helst fiskar med.


2 kommentarer:

  1. Hej, hittade din blogg nu, mycket trevlig! Håller med dig ang Amb rullarna. Har fiskat med dessa sedan 15 års ålder, dvs drygt 40 år. Kommer ihåg på 80-talet med gäddfisket när det släpptes fritt. Körde med 7000 strl, 50 lbs dacron och avkapat 11 fots Kunnanspö. Ojoj skulle inte klara en timme med den utrustningen idag. Har idag dom små Mörrum 3600 till Havsöring och lite grann gädda. Med större gummin blir det 5000 eller 6000 strl. Även Norgefisket på sej har jag dragit ner till dessa storlekar från 7000. Vad säger dom nuförtiden..."downsiza" ;-)

    SvaraRadera
  2. Idag är det ju ibland snudd på att betet väger mer än vad rullen gör...

    SvaraRadera