Leta i den här bloggen

fredag 31 augusti 2018

Viftstjärtar och slingerbultarMjukplastjiggar kan ha väldigt olika utformning men de två vanligaste huvudtyperna är viftstjärar och slingerbultar. Med viftstjärt menar jag att jiggen (eller snarare jiggkroppen) har en taperad stjärt som slutar i en bredare, tvärställd, del. Denna utformning gör att vattenmotståndet vid inspinning får stjärten att slå ut åt sidorna. Med slingerbult menar jag att jiggkroppens stjärt är utformad som en skära eller ett frågetecken. Nät betet tas hem  strävar stjärten att räta ut sig vilket åstadkommer en slingrande rörelse.
Vilken - viftstjärten eller slingerbulten - som är bäst går inte att ge något entydigt svar på. Däremot kan man säga att de har olika egenskaper. Generellt är slingerbulten så att säga mjukare i sin aktion och fungerar förträffligt även vid mycket långsam hemtagning. Den slingrande stjärten utgör även ett visuellt stimuli. Viftstjärten syns inte lika mycket med "hörs" desto mer.
Inom dessa båda typer är variationen stor. Det finns långa och sladdriga slingerbultar och det finns fetare sådana. Viftstärtarna kan vara väldigt olika i storlek och utformning. Som vanligt lönar det sig att experimentera och att - i vart fall när fisken inte vill nappa - byta bete.3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera