Leta i den här bloggen

fredag 24 augusti 2018

Abborren ser rött!

Att abborren har färgseende är, såvitt jag förstått saken, vetenskapligt klarlagt. Att den attraheras - lockas till hugg - av färgen rött är måhända inte vetenskapligt bevisat men bland oss fiskare en vedertagen sanning. Detsamma gäller för gädda och gös och den sanningen är förklaringen till alla röda plastbitar som sitter på kroken när man köper drag, alla röda dunkrokar på spinnare och övriga röda accenter på diverse konstbeten. Det kanske främsta exemplet är den beprövade wobblerfärgen RH (red head), dvs den vita wobblern med rött huvud.

Att sätta en bit rörr (ull-)garn på kroken när man fiskar abborre är ett gammalt knep. Det fungerar inte bara när man spinnfiskar utan även när man metar med mask. Förmodligen så skulle man kunna köra med bara ullgarn om man någon gång var utan mask... Det sk franska abborrtacklet består av en naken, röd, krok och ett sänke.

Röda (rödeloxerade) tre- och enkelkrokar finns att köpa och vissa byter ut de bruka, svarta eller blanka originalkrokarna på sina drag för att öka dessas 
attraktionskraft.Själv har jag laddat upp med röda jiggar inför helgens planerade abborrfiske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar