Leta i den här bloggen

fredag 31 augusti 2018

The French Connection

Minns ni den? Den hårdkokta polisfilmen från -71 med Gene Hackman som tuff snut i en otroligt löjlig hatt? Till och med filmerna var bättre förr, men det är inte det som är ämnet för det här inlägget. Istället tänkte jag (ännu en gång) himla litet med ögonen över den nästan totala amerikaniseringen av vårt land.

I det stora landet i väster är sportfiske mer eller mindre detsamma som fiske efter bass, en fisk vi inte har i vår fauna. Trots det så fiskar vi efter våra fiskar med bassgrehjor och beten avsedda för bass, för det är vad de amerikanska tillverkarna säljer.I Europa fiskas efter samma gäddor, gösar och abborrar som vi fångar i Sverige. Storbritannien, Tyskland, Spanien och Frankrike är mycket större (till folkmängden) länder än Sverige och i dessa länder finns många företag inom sportfiskebranschen. Dessa erbjuder produkter som oftast är avsevärt mycket ,mer relevanta för vårt svenska fiske än vad bassgrejorna är. Men man måste förstås (utom vad gäller britterna) kliva över språkbarriären.

Dessbättre har det upprättats ett litet franskt brofäste här i form av sportkedjan Decathlon. I deras fiskesortiment är mycket (det mesta) franskt. Bra grejor! Hoppas att de tar in mer av Delalandes sortiment!

Förresten gör fransmännen väl så bra filmer som jänkarna. Det har de alltid gjort. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar