Leta i den här bloggen

fredag 31 augusti 2018

Nylon- eller flätlina? Igen....

Den här kommentaren, från David Seestrand, hamnade litet OT och jag tycker att den är värd ett eget inlägg.


Uppdatering från byte av lina:
Nu kanske jag valde "fel" nylonlina, eller valde och valde, jag bad butiken spola på en nylonlina på min haspelrulle, brydde mig inte om märke, men fick 0,30 som ska klara ca 8kg....
Vilken chock! Som att fiska med en gummisnodd, svårt att göra mothuggen i rätt ögonblick och när jag dessutom fick ett litet "pet" och gör mothugg, så var linan redan av.... Så nu är jag väldigt skeptisk till "nylonlina".
Dock, så ska jag ut på söndag och ge linan en sista chans, för den är ljuvlig att kasta med och väldigt tyst.
Har du någon rekommendation på nylonlina? Gärna en betydligt stummare än gummisnodd. Om inte, så blir det tebax till det "moderna" efter helgen.


Av vad David skriver framgår att han aldrig fiskat med annat än stum flätlina (och då, får man anta, lätta och styva grafitspön). Jag antar att övergången till nylonlina då kan upplevas som chockartad. Själv lärde jag mig fiska med mjuka, massiva, glasfiberspön och nylonlina så jag vet att det går alldeles utmärkt att både känna napenj och, vid behov, sätta mothuggen med sådan utrustning. Med nylonlina och moiderna kolfiberspön är det löjligt enkelt. Jag antar att det handlar om träning eller vana.

Tycker man att det ska kännas som det gör med flätlina så ska man naturligtvis inte fiska med nylon. Vill man ge nylonlinan en chans får man nog vara villig att ge den litet tid och vara öppen för att lära om.

Nu vet varken jag eller David vad det var för 0,30-lina han använde och jag vet inte vad det var han fiskade. Själv jiggade jag i lördags abborre med 0,20 mm nylonlina (Akira Surf) och hade inga problem att känna när någon borre var intresserad av mitt bete. Men jag har å andra sidan femtio års fiske med nylonlina i ryggmärgen...

edit. Kommentera gärna!

3 kommentarer:

 1. Hoppas att David har bättre lycka med sin nylonlina nu i helgen...

  SvaraRadera
 2. Ok, ett 8-timars pass i båten, nylon hela dagen.
  Men först, jo jag är tillräckligt gammal för att ha spenderat både 80 och 90 talet med nylonlina på haspel, och då funkade det utmärkt.
  Hur som, 4st 50-60cm:ers och en 93cm:are och detta med nylonlina.
  Kanske handlar det om vana/erfarenhet/skicklighet, men jag upplever det svårare att känna hugget och svårare att göra ett mothugg "som känns" som om krokarna drivs in... Fick en lite svampig känsla och blev osäker på om mothugget verkligen satt.
  Men drillningen är ju lysande, lite som att man arbetar med fisken, istället för mot. Lite mer följsamt, istället för stressigt. Lite mjukare hantering, istället för att "pressa" fisken in till håven.
  Kan jag bara lära mig hur och få in känslan runt mothuggen, så är potentialen stor, att jag slutar med det "moderna" och går tillbaka till det "mossiga".

  SvaraRadera
 3. Testa Pro Logic Bulldozer Mainline 0,33 mm. Det är en FC-överdragen nylonlina, något mindre elastisk än de flesta nylonlinor och att gå upp litet i dimension gör ju sitt till.

  SvaraRadera