Leta i den här bloggen

fredag 24 december 2021

Magnum 140/200

Design kan vara väldigt olika saker. Ofta handlar det om att få saker att se märkvärdigare ut än vad de är. Det är dålig design. Ibland handlar det om att ett föremåls form fått styras av hur det ska användas och ofta nog är dessa ändamålsenligt formade föremål även estetiskt tilltalande. Skönhet ligger, förvisso, i betraktarens öga och i mina ögon är det lågmält funktionella oftast även estetiskt tilltalande. Vissa saker ser, helt enkelt, "rätt" ut.




När British Fly Reels Ltd formgav sina Magnum laxflugrullar - 140D och 200D - blev det rätt. De här rullarna är inte designade för att dra blickarna till sig utan för att sitta på ett spö och göra vad de ska. Just därför har resultatet blivit, åtminstone i mina ögon, väldigt tilltalande.
























140- och 200-modellerna skiljer sig åt endast vad avser spolens bredd och de flesta delarna är alltså desamma. Det är enkelt att ändra från höger- till vänsterhandsvevning. Slirbromsen fungerar bra men är inte lika kraftig som på mer moderna laxrullar men å andra sidan är spolen utformad så att man kan bromsa med handen.

Rullarna tillverkades av BFR och såldes under namnen Leeda och Cortland. Exakt under vilka år produktionen var igång har jag inte lyckats utröna men jag gissar att den upphörde 2004 sedan Orvis, som köpt BFR, stängde fabriken i England för att lägga sin tillverkning i Kina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar