Leta i den här bloggen

söndag 19 december 2021

Dags att återuppta en tradition?

Kuopio ska jag besöka nästa gång jag är i Finland. Jag gillar Finland. Nu är det, främst på grund av den sk pandemin, några år sedan jag överhuvudtaget var utanför rikets gränser. För rätt många år sedan utgjorde det som idag heter Finland den östra riksdelen. Mycket har hänt sedan dess.

Nå, i Kuopio (eller i alla fall i dess omedelbara närhet) föddes 1810 Wilhelm von Wright (mellanbrodern av de tre konstnärsbröderna von Wright) och när han sedermera avled (i Bohuslän) kunde han bland annat titulera sig fiskeriinspektör. Om fåglar och fiskar kunde han mycket och själv är jag lycklig ägare till praktverket Svenska Fåglar i tre halvfranska band i folioformat som till övervägande delen består av utsökta planscher avbildande alla (då) kända svenska fåglar. Wilhelm var, som sagt, även expert på fiskar och det är han som är upphovsmannen till bilden av en gädda här nedan.









Gäddan är en av de många saker vi och finnarna har gemensamt. Här i landet har vi dessvärre mer eller mindre slutat att äta gädda till förmån för skitprodukter som norsk odlad lax och pangasius men i Finland lever förnuftet och traditionen vidare. I Åboland fångas fortfarande varje år en julgädda som levereras till tasavallan presidentti (som förr alltid hette Kekkonen och var en ivrig sportfiskare) men även mindre uppsatta medborgare äter julgädda. Precis som man förr gjorde här. Åtminstone i Roslagen där jag bor.

Nu var det tänkt att jag skulle fira jul med min gamla (88 år ung) mor i Visby men med hänsyn till den ökande smittspridningen beslöt vi att vi föstår bättre än rikets handfallna regering och ställde resolut in den övningen. Så nu sitter jag här i Roslagen medan skinkan och all den andra julmaten finns på Gotland. Så, vad göra?

Jag överväger starkt att ta ledigt någon av dagarna före jul för att ge mig ut och fiska gädda. Nappar det så får det bli julgädda för min del. Det är definitivt nyttigare och, strängt taget, godare än all fläskmat och översockrad sill (och, Gud förbjude,  gravad norsk odlad lax) man annars brukar trycka i sig. Skulle fiskelyckan svika så har jag ingredienser till en skaplig Janssons frestelse hemma, så julen är redan räddad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar