Leta i den här bloggen

söndag 19 december 2021

Avkoppling för den kontemplative

Wikipedia kan vara litet hursomhelst men det här köper jag rakt av:  "Kontemplation (av latinets contemplatio, 'betraktande; övervägande') innebär att låta sinnet helt upptas av djupa tankar under längre tidsrymd." Vad det har med fiske att göra? Jo, det är vad fiske handlar om och det är inte jag som säger det utan det är Isaac Walton. Att Walton skrev "The Compleat Angler" känner väl de flesta (?) sportfiskare till men betydligt färre kan på rak arm återge bokens undertitel: "The Contemplative Mans Recreation."

Kontemplation kräver lugn och ro och det är också vad fisket bör erbjuda. Ännu ett argument för att dårarna bakom Pike Fight och liknande avarter är fel ute. Värst är det när man (dessbättre händer det sällan) konfronteras med sådana vilseförda stressnissar IRL ute vid fiskevattnet. Med erfarenhet lär man sig att ta även sådana företeelser som napp, tuffa drillningar och stora fiskar
- vare sig de landas eller går loss - med upphöjd ro. Det är inte nödvändigt att skräna, tjoa och högljutt svära när man fiskar. Riktiga fiskare gör inte det, vare sig de har läst Walton eller inte.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar