Leta i den här bloggen

torsdag 18 november 2021

Shame on you

Hurra vad duktiga och handlingskraftiga vi är, nu har vi avvärjt cementkrisen! Ungefär så säger Baylan och Bolund sedan regeringen givit miljön och grundlagen fingret och gett Cementa ett nytt tillstånd att fortsätta sin kalkbrytning på norra Gotland.


Ur Aftonbladet saxar jag:

"Enligt Per Bolund har man kunnat ge tillståndet sedan miljökonsekvenserna kunnat undvikas.

– För att mildra effekterna ska Cementa täta sprickor i väggarna för att minska grundvattenomledning, sa Bolund."

Tätat sprickorna? Hmm... det låter bekant på något vis. Vad det inte det man gjorde i Hallandsåsen? Med Rhoca Gil. Och som av en händelse kunde TT idag meddela följande:

"i Hallandsåstunneln läcker gifter


Tunnelvattnet från Hallandsåstunneln innehåller giftiga PFAS-kemikalier, som även hittats i flera av Båstad kommuns grundvattentäkter, rapporterar P4 Kristianstad.

De uppmätta nivåerna i grundvattentäkterna ligger under den svenska åtgärdsgränsen (90 nanogram per liter) för PFAS i dricksvattnet, men miljöchefen i kommunen uppger för radion att man nu ska gå igenom analyssvaren för att värdera hur de ska gå vidare med ärendet.

Sedan tidigare har kommunen ställt krav på Trafikverket om att utreda möjligt läckage av PFAS från tunnelbygget, enligt P4 Kristianstad.

Bygget av järnvägstunneln kantades många skandaler och stod klar först 2015 – 18 år försenad. Under många år stoppades byggnationen på grund av en miljöskandal med tätningsmedlet Rhoca Gil, som ledde till att grundvattnet och bäckar förorenades.

(TT)"

Att sossarna är ett betongparti visste jag men att miljöpartiet, åtminstone dess högst betalda delar, fjärmat sig så långt från sitt ursprung är, faktiskt, något överraskande. Jag röstade på dem en gång men "fool me once...".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar