Leta i den här bloggen

söndag 14 november 2021

God natt jord

Själv tror jag, som bekant, inte att våra politiker kommer att visa sig uppgiften att stoppa den pågående klimatkatastrofen vuxna (och inte att de duger till mycket annat heller). Visst, enklare sysslor och sedvanligt poserande klarar de av men när det krävs ledarskap och tuffa beslut så brukar det gå... ungefär som det gjort (gör) med Östersjön. Vi är, kort sagt, alla torsk. Ja, alla utom torsken, som är utrotad.

För några år sedan i Paris klappade regeringarna varandra och sig själva på axeln, för nu hade de visat handlingskraft och lyckats göra utfästelser som i vart fall skulle bromsa den pågående utvecklingen och något mildra dess effekter. Om de infriades, något vi nu kan konstatera att de inte gjort.

Uppenbarligen har de lärt åtminstone något av parisfiaskot och när de nu samlades i Glasgow - i en tid då situationen ter sig ännu mer prekär än vad den gjorde vid tiden för parisavtalet - gör de inte ens utfästelser som på pappret räcker. Och som med största sannolikhet heller inte kommer att infrias. Eftersom de definitivt inte kommer att överträffas så har vi alltså redan nu, om FN:s klimatpanel är rätt ute, facit: Det kommer att gå åt helvete.

Jag är inte förvånad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar