Leta i den här bloggen

torsdag 17 juni 2021

Näthat

 

Hat beror oftast på bristande förståelse. Eller förstånd. En missförstådd lina är den fantastiska Berkley Nanofil. Många flätlinefundamentalister tycks avsky den med nästan samma frenesi som de hatar monofil nylon.

Strängt taget så är det ju deras problem att de inte förstår sig på det här med fiskelinor men det är ändå åtminstone en liten aning förvånande att döda ting kan orsaka sådana känslosvall. Själv har jag just, med en FG-knut, skarvat en slaglina av 0,35 mm Sufix XL Strong på en med Nanofil fylld haspelrulle. Nanofil och monofil nylon - det bästa av två världar.

Här har ni en länk till en diskussionstråd för nanofilhatare (och de som förstår bättre).


2 kommentarer:

  1. Konstigt att den inte är så populär. Men den är nog lite missförstådd. För många verkar det viktigt hur hög dragstyrka linan påstår sig ha. Så ju tunnare och starkare linan påstår sig vara desto bättre. Men dragstyrka verkar korrelera mellan tjocklek väldigt bra. Så linan som påstår sig vara starkare verkar ha en kreativare mätning utav diametern.

    Men att nanofil är så missförstådd är synd. Den verkar vara det många söker. En lina som faktiskt funkar på rullen och inte flyter som en kork. Där försöker sig många på med flourocarbon rakt igenom och det verkar inte funka så bra alla gånger. Nanofil upplever jag som att den liksom skär bättre genom vattnet än en flätlina. Sedan kastar den ju otroligt fint och är tyst och bra. Råkar man ut för ett trassel på den så finns möjlighet att reda ut trasslet också, flätlinan är snabb på att göra otroligt starka knutar mitt i trasslet snabbt.

    SvaraRadera
  2. Alla linor med samma diameter och tillverkade av samma material är i stort sett lika starka så att nanofil skulle vara svagare än motsvarande flätlina är nonsens. Däremot kräver den att man verkligen kan slå knutar och för de som inte är så bra på det kan det naturligtvis upplevas att den går av lättare. Då ligger det nära till hands att skylla på att linan inte är "knutsäker" än att erkänna att ens förmåga att slå säkra knutar lämnar en del i övrigt att önska.

    SvaraRadera