Leta i den här bloggen

söndag 27 juni 2021

Mitchell 486

Mitchell 302, ofta med tillnamnet Saltwater, är den klassiska mitchellhaspeln för tungt kust- och laxfiske. Den började tillverkas någon gång i skarven mellan fyrtio- och femtiotalen och var kvar i modellprogrammet till och med 1977. Ett decennium tidigare - 1968 - lanserade Mitchell en serie nya rullar i samma storlek, bland dessa föremålet för detta blogginlägg, Mitchell 486 som var i produktion till och med 1986.

Även om 486:an mfl var tänkt att ersätta 302:an så hade den gamla modellen en stor skara trogna anhängare som inte utan vidare lät sig övertygas om att de nya modellerna var bättre (eller ens lika bra) så dessa och den gamla Mitchell 302 kom alltså att tillverkas parallellt i ungefär ett decennium (vilket är bra mycket längre än vad någon modell överlever i dagens av kvartalskapitalism präglade sportfiskeindustri).



Tänker du fresta storlaxen i någon av våra strida älvar eller bege dig till Norge för att försöka dra upp tunga fiskar ur någon fjord är en rejäl multirulle ett gott val, men är du en inbiten haspelfiskare så är en kaffekvarn som Mitchell 486 en trygg följeslagare. Det är, för övrigt, även Mitchell 302.


Glöm det där med flätlina om du väljer den här rullen. Ladda den istället med 0,40 mm monofil nylonlina av god kvalitet. Runt 300 meter sväljer spolen utan vidare. En begagnad 486:a i gott skick kan du köpa för några hundralappar. Då får du en kvalitetsrulle. Som vanligt med mitchellrullar från den gamla goda tiden innebär 4:an i modellnumret hög (med den tidens mått) utväxling och vill man ha motsvarande rulle (andra skillnader finns) med låg utväxling så väljer man Mitchell 396.

5 kommentarer:

  1. Har precis blivit ägare av en 486:a i mycket god kondition och tänker använda den till kommande (2022) Norgefiske. Det är en stor rulle som känns förtroendeingivande men även tung. Bromssystemet på denna rulle är av ett slag jag aldrig tidigare skådat och det ska bli kul att på klassisk väg få kämpa upp en större fångst... Tids nog...

    SvaraRadera
  2. Det är bara att lyfta på fiskehatten och gratulera! En bra rulle till tungt fiske, men inte är väl rullen (som väger runt 700 gram) tung? Jag utmanar dig (och övriga) att hitta en modern haspelrulle med motsvarande linkapacitet som väger mindre. Att en rulle som klarar grovt lax- och kustfiske väger något mer än rullar för abborr- eller öringfiske är en annan sak.

    SvaraRadera
  3. Tackar tackar! Nä, du har rätt... har inte funnit någon i denna kaliber och modern upplaga som väger mindre, Mitchell 498/398 väger båda över 700 gram. Min 486:a väger 697 gram utan lina. Blir en kostsam historia att fylla den med kvalitativ lina....

    SvaraRadera
  4. Mja, jag har bulkspolar med (någon mil vardera) Trilene Big Game 0,38 mm och Daiwa Exceler 0,40 mm och från dem skulle det kosta några få tior. Men gör du samma tavla som jag gjorde och tvingas köpa lina i Norge blir det förstås dyrare...

    SvaraRadera
  5. Utmärkt, jag tar till mig detta 👍

    SvaraRadera