Leta i den här bloggen

onsdag 16 juni 2021

Genialt enkelt

Fladen Fishings version (piratkopia) av Kastmaster










Konstbeten (drag) kan göras hur märkvärdiga (komplicerade, tillkrånglade, bjäfsiga, dyra etc etc) som helst. De kan också vara enkla. Själv uppskattar jag enkelhet och, allt annat lika, är det enkla överlägset det komplicerade.

Om ett enkelt och billigt drag kastar och fiskar lika bra som ett tillkrånglat och dyrt så föredrar jag det enkla. Enklare än det klassiska Kastmaster (som är märkvärdigt svårt att få tag på här i Sverige) kan ett drag knappast vara.

Det rör sig om en på diagonalen skuren skiva, dubbelt så tjock i bakänden som i framänden, ur en metallstång. Vanligen är den förkromad men även andra "färger" finns. OM man vill krångla till det...

Krom/silver fungerar nästan alltid och metallskivan har två plana ytor som reflekterar infallande ljus. Den kompakta formen gör draget extremt lättkastat/långkastande samtidigt som formen ger relativt god bärighet och livlig gång. Och ja, det fångar fisk. 

En definitiv klassiker i övriga världen men - oklart varför - relativt okänt här i landet. Synd, för det är ett av världens absolut bästa drag (trots att det inte ser särskilt märkvärdigt ut).

2 kommentarer:

  1. Jag hade ett sådant en gång. Blev förvånad över hur bra det kastade när jag använde det första gången.

    Det finns något finskt företag som tagit vara på formen men passar på att ta betalt också https://norolan.se/collections/sommarfiske

    SvaraRadera
  2. Fina men uj. uj, uj vad de tar betalt för skönheterna. Eller så är de tillverkade i Finland och priset vad vi egentligen borde betala istället för att importera en massa kinesiska lågprisprodukter?

    SvaraRadera