Leta i den här bloggen

tisdag 22 augusti 2023

En nygammal combo

 

1975 släppte ABU vad som kom att bli en verklig kultrulle med, framförallt, anhängare på de stora asien- och USA-marknaderna. Faktum är att det fortfarande tillverkas Cardinal 33 i limiterade upplagor (men det är ingenting man får se i Napp och Nytt, som ju inte finns längre men ni fattar vad jag menar) och gedigna och dyra kvalitetsrullar av en flera decennier gammal modell är ingenting som moderna svenska sportfiskare vill ha (eller i vart fall inte vill betala för).

Desto bättre då att det finns fullt fungerande rullar kvar av såväl den ursprungliga serien som senare tillverkade att tillgå. Rullen på bilden har ett rullfotsnummer som börjar med 74 och tillhör alltså originalupplagan. 33:an marknadsfördes som en UL-rulle men i åtminstone mina ögon är den - med sin vikt på 220 gram och en linkapacitet på 200 meter 0.20 mm nylonlina - aningen för stöddig för att kallas för en sådan. Däremot är den en förbaskat trevlig rulle till det lättare fisket.

Inte heller ABU:s Devil 5´6´´ UL är, i mina ögon, ett riktigt UL-spö. Men ett bra spö är det, dessutom med sina rejäla korkgrepp och sin progressiva aktion tillräckligt Old School för att falla mig på läppen och det är en perfekt match till Cardinal 33 trots att det skiljer fyra decennier i ålder. Combon är perfekt till allt haspelfiske med betesvikter upp till de 10 gram som är angivet som spöts maxvikt (men med känsliga handleder och en smula omdöme kan man utan vidare lägga på några gram om situationen så skulle kräva). En perfekt utrustning, således, till fiske på arter som abborre, makrill och öring men även till spännande smygfiske efter normalstora gäddor.

Visst fungerar det lika bra med en modern haspelrulle på spöt men - och det är min poäng - inte bättre. Däremot skulle jag inte rekommendera en omvänd combo, dvs att skruva en ABU Zenon på ett ABU Suecia 300 Zoom (det i och för sig, för sin tid, förträffliga glasfiberspö som lanserades som ett lämpligt komplement till Cardinal 33).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar