Leta i den här bloggen

lördag 5 augusti 2023

An American Classic

Sverige är, i likhet med de flesta europeska länder, äldre som statsbildning än vad USA är. I min ungdom sommarjobbade jag som turistguide på Gotland och minns hur de vanligaste frågorna från amerikanska turister när de såg alla medeltida kyrkoruiner var om det hänt "during the war" dvs andra världskriget och om det var "the germans" som bombat staden...

Dragen på bilden är Dardevle Dardevlet 3/4 oz (21 g).


Så med amerikanska mått är ett drag med sina rötter i början av det förra seklet förstås oerhört gammalt och ett sådant bete, eller rättare sagt en familj av beten, är Eppinger´s Dardevle skeddrag. Historien började 1906 när Lou Eppinger var på en vildmarkssemester och med sig hade ett drag han själv tillverkat. Draget visade sig fungera alldeles utmärkt och Eppinger startade tillverkning i mindre skala i sin egen verkstad och resten är, som det heter, historia.

Överst Dardevlet och under det tre stycken Dardevle Spinnie 1/4 oz (7 g).


Namnet Dardevle fick draget 1918 (efter ett framgångsrikt amerikanskt miitärförband).

På svenska butiksdiskar var och är Dardevles sällsynta men många tycker säkert att dragen på bilderna ser bekanta ut. Som så många äldre och väl fungerande drag har även Dardevle blivit kopierat och ABU:s Flamingo var en tämligen oblyg efterapning. Hade det här varit en amerikansk blogg så hade Dardevle säkert platsat bland Gamla favoriter men efterom vi befinner oss i Sverige så togs den platsen av den vasskyddade versionen av Flamingo (som ingick i ABU:s sortiment av Måste-beten för gädda).

Överst i bild Dardevlet, underst ännu en kopia (Fladen Fishing Piker).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar