Leta i den här bloggen

torsdag 10 februari 2022

Hardy Ocean Prince

Ett av de mest klassiska varumärkena inom sportfisket är Hardy, förknippat främst med flugfiske och berömt för sina utsökta rullar och spön. En gång (förr, när det var annorlunda och i många avseenden bättre) skedde tillverkningen i engelska Alnwick där bröderna William och John James Hardy 1874 drog igång tillverkningen av fina fiskeredskap under firman Hardy Brothers. Numera är Hardy bara ett, låt vara tämligen exklusivt varumärke och den allra nyaste hardyrullen jag äger är made in China...

Min Ocean Prince Two med spole från en Ocean Prince 3 3/4




























Nå, 1984 - innan nästan allt inom sportfisket ingick i konglomeratet Pure Fishing och när ännu rullar tillverkades av europeiska arbetare - kom det från fabriken i Alnwick en tuff rulle tänkt för saltstänkt fiske efter snabb- och långrusande arter som tarpoon men alldeles utmärkt även för lax- och havsöringfiske. Den första versionen av rullen fick namnet Ocean Prince och eftersom det under namnet även stod 3 3/4 (indikerande spoldiametern i tum) kallas den ofta just Ocean Prince 3 3/4 så att man kan skilja den från de två senare modellerna Ocean Prince One respektive Ocean Prince Two. Tillverkningen upphörde i mitten av nittiotalet.

Ocean Prince 3 3/4 och Ocean Prince Two är, förutom en dekor på spolen på Two, såvitt jag (som är lycklig ägare till en av vardera) kan se identiska. One har en smalare spole och är alltså marginellt lättare och har lägre linkapacitet.





































Vad som utmärker Ocean Prince-rullarna utöver saltvattenbeständigheten (som enligt ryktet är något tveksam) är att de har en vev med backspärr och alltså inte bara ett i spolen fastnitat vevhandtag. Konsekvensen av detta är att när en fisk rusar så står veven stilla och man riskerar inte att skada fingrarna på ett snabbt roterande vevhandtag om man assisterar den inbyggda slirbromsen genom att manuellt bromsa mot spolens rundade kant. Den inbyggda  slirbromsen är, för övrigt, kraftig och väl fungerade men till följd av reglagets utformning inte alldeles lätt att justera i stridens hetta.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar