Leta i den här bloggen

måndag 7 februari 2022

En blivande klassiker?





















Plast - den må kallas grafit eller något annat men det icke-metalliska material många rullar de senaste decennierna till stor del består av är plastic fantastic - är inget man förknippar med en klassiker men förr eller senare blir den första plastrullen antik. Rullar för flugfiske är ju tämligen enkla och åtminstone när det gäller flugfiske i de lättare linklasserna efter röding, harr, öring och liknande utsätts de heller inte för några överdrivna påfrestningar så ur hållbarhetssynpunkt duger här plast mycket väl.





















En plastrulle som varit med rätt länge är Okuma Airframe. Den finns i storlekarna 4/6 och 7/9, liksom T-Forden kan man få den i vilken färg man önskar så länge den är svart och är, i all sin anspråkslöshet, en synnerligen väl fungerande liten rulle. Plasten den till övervägande delen består av kallas "titanium reinforced graphite" så det förstår man ju att det är en alldeles extra fin plast.



Det som inte är av plast är bland annat det rostfria IAR-lagret som gör att man inte behöver arbeta mot, den för övrigt alldeles utmärkta, slirbromsen vid invevning. Bromsen är en skivdito med teflonskivor. Även spolaxeln är i rostfritt stål. Designmässigt och ergonomiskt finns inget att anmärka på och inte heller i övrigt kan jag hitta något fel på den här rullen. Utom då att den är gjord av plast. Om det nu är något fel. Runt trehundra kronor är vad man får betala för att bli ägare till en möjlig framtida rullklassiker och medan man väntar på att den ska bli det så kan man med fördel fiska med den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar