Leta i den här bloggen

söndag 27 februari 2022

Newbulle Fixe Glisseur

Det som brukar kallas produktutveckling har jag flera gånger uttalat mig förklenande om. Med all rätt. Därför känns det bra att nu kunna framhålla ett gott exempel i genren. För det bubbelflöte Jean Grizaud uppfann 1942 var förvisso genialt i sin enkelhet, men det kunde förbättras. Det har Bonnand gjort genom sitt Newbulle Fixe Glisseur (vilket, översatt av mig med mina sex års kursiv skolfranska, betyder Nybubblan, fixerad eller glidande). 

Det nya bubbelflötet är faktiskt så bra att jag har svårt att se några egentliga skäl - annat än gammal vana eller nostalgi - att köpa originalmodellen (eller kopior av densamma). Har man, däremot, redan ett gäng av den gamla modellen så ska man förstås använda dem för de fungerar lika bra nu som de alltid gjort. Men eftersom det här inlägget riktar sig till nya och presumtiva bubbelflötsfiskare så tycker jag att det är vettigast att gå direkt på den nya modellen.

Jag är själv lycklig ägare till såväl några Newbulle Bonnand Fixe Glisseur som några Fladen Fishing Bubble Float (som är en ogenerad kopia). Anledningen till att jag köpt Fladens piratvariant är att den är lättare att hitta i svenska butiker. Att den fungerar lika bra och är billigare har inte spelat någon roll eftersom såväl originalet som kopian är så billiga att timpenningen för att jaga det billigaste är i princip omätbar, åtminstone så länge man inte förbrukar oanade mängder flöten.

Fixe (fast montage)

















Den nya bubbelmodellen saknar de två fnuliga små plopparna i mjukplast med vilkas hjälp man fyller och tömmer flötet. Dessa är ersatta av en genomgående, konisk, stam. Bubblan fylls med vatten genom att men trycker loss stammen, sänker ned bubblan  i vatten och sedan försluter den genom att trycka fast stammen igen. Hur man tömmer bubblan får ni faktiskt lista ut själva (för jag förutsätter att jag riktar mig till en intelligent läsekrets och att ni inte är helt bakom flötet).

Stammen har en kanal genom viken linan ska löpa. I den tjocka änden av kanalen sitter en plugg försedd med en ögla. Används bubblan som glidflöte används inte pluggen. Vid fast montering låser man linan med hjälp av pluggen och linan träs genom öglan för att man inte ska förlora pluggen om den av någon anledning skulle lossna. Den smala änden av stammen ska vara riktad mot rullen och den tjocka änden mot kroken.

Glisseur (glidande montage)


Använder man bubbelflötet som glidflöte använder man ett flötesstopp eller en stoppknut precis som man gör med andra glidflöten och, naturligtvis, någon form av sänke. Man kan även använda bubbelflötet som bombarda (och monterar den då på samma sätt som en sådan även om man naturligtvis kan köra en quick and dirty-variant och helt enkelt montera bubblan som ett fast flöte enligt ovan). 

Använder man bubbelflötet som flöte - fast eller glidande - vid mete med sänke behöver man inte fylla det med vatten. Annars avgör man själv hur mycket vatten det ska fyllas med. Vid traditionellt bubbelfiske (dvs med flugkast eller mete utan sänke) är utgångspunkten att bubblan fylls till hälften.

2 kommentarer:

  1. A trick used in Holland - and probably elsewhere too - to make colourless transparent bubblefloats more visible (if needed) is to fill them with milk. We have plenty of cows here anyway. But orange juice may work even better.

    SvaraRadera
  2. Or just a red bubble float. For some reason most bubble floats sold in Sweden seem to be of the red variety. But thanks for your tip! Another trick is to fill the float with salt and water to make it sink faster (if that is what´s required).

    SvaraRadera