Leta i den här bloggen

söndag 26 maj 2019

MeteMete må anses vara den simplaste formen av sportfiske, men den är - eller kan i vart fall vara - betydligt mer komplicerad än vanligt spinnfiske. Det är mer pyssel med metet. Ett spinnspö hakar man bara på en lämplig krokförsedd plåt- eller plastbit och börjar kasta. Att sätta agn på kroken är mer kladdigt och tidskrävande. Sedan bör man, om man flötmetar, loda in djupet och justera flötet så att kroken hamnar på rätt djup. Kanske måste man även finbalansera tacklet genom att nypa dit eller plocka bort ett eller annat mikroskopiskt hagel. Ofta tar det några minuter innan man har ordning på prylarna och kan börja fiska.

Själva fisket kan vara enkelt men kräver betydligt mer finess än kastandet med konstbeten. Den som inbillar sig att mete är trasselfritt saknar uppenbarligen erfarenhet. Tacklen kan vara, eller åtminstone synas vara, enkla men är betydligt mer sofistikerade än ett drag i änden på en lina. Beroende på vad och var och hur man fiskar väljer man olika flöten, sänken och krokar och monterar dessa på olika sätt för att det ska fungera optimalt.

Nu har jag kommit i gång med mitt metande och det är otroligt fascinerande men även frustrerande. Men få saker är mer avkopplande än att se ett flöte på en vattenyta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar