Leta i den här bloggen

söndag 5 maj 2019

Luxor

Dessvärre är den här bilden inte den bästa jag tagit, annars skulle man kunna läsa att det är Pezon & Michel som tillverkat rullen.


Riktigt varför en fransk haspelrulle fick namnet Luxor (som är en gammal stad och ett guvernement i Egypten med tempel och andra fornminnen) vet jag inte. Antagligen förhåller det sig precis som med de radio- och TV-.apparater som skruvades ihop i Motala under samma varunamn. Man tyckte väl att det lät bra (och antagligen var det då anspelningen på lyx snarare än det gamla Egypten man fastnade för).


Jag vet inte hur det är med er, men själv blir jag glad över att se sådant här när jag öppnar en rulle. Ett huvuddrev och ett pinjongdrev, men vilka drev! Ingen gjuten zink eller aluminiumlegering här utan precisionsskuren mässing och rejäla anliggningsytor, En rulle för finsmakare. De som inte förstår bättre kan ju hållas med skräpdrev och ett gäng billiga kullager och glädjas åt hur lättvevad deras rulle är. Till en början...

Hursomhelst så var Luxor på femtiotalet en väl ansedd rulle. Den fanns i tre storlekar varav den minsta var den vanligast förekommande.


Vevens handtag är fällbart. Man lossar det med den räfflade ratten och viker det sedan inåt vid transport av rullen. Notera smörjnippeln på vevhuset.


Rullen på bilderna är av årsmodell (cirka) 1950. Den är designad enligt samma filosofi som C.A.P. (senare Mitchell 304/314) med ett cirkelrunt vevhus som precis rymmer mekaniken som är okomplicerad men rejält dimensionerad och av hög kvalitet. De här rullarna är bra mycket tuffare än vad de ser ut att vara.


Metallspolen (svarvad) med sina hål gör att rullens vikt stannar strax över 200 gram.


Som andra äldre rullar är Luxor synnerligen lätt att demontera för rengöring och smörjning, en faktor som är ägnad att öka livslängden på en rulle som ägs av någon som bryr sig. Moderna rullar har inte bara inbyggd livstidsbegränsning utan är även (ofta) konstruerade så att de är mer eller mindre omöjliga för en amatör att serva. 


Precis som på (de flesta) moderna haspelrullar kan bygeln fällas såäl manuellt som automatiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar