Leta i den här bloggen

lördag 11 maj 2019

Hullinglöst

Krokar är ett elände. Fisket vore bra mycket enklare utan dessa otyg. Därför bör man använda så få krokar som möjligt.


Det är gratis att byta till hullinglösa krokar. allt man behöver är en lämplig tång att nypa in hullingen med.


Tillämpar man C&R borde det vara obligatoriskt, eller en självklarhet, att inte ha hulling på krokarna. Hullingens syfte är ju att förhindra att kroken lossnar och det syftet fyller den när fisken ska krokas av. Men inte bara då. Hullingen fungerar oavsett i vad kroken råkat fastna. I ärmen till den dyra Gore Tex-jackan, i håvgarnet eller i tummen.


Inga hullingar. Så mycket bättre!


Så långe man ser till att hålla linan sträckt* under hemtagningen av fisken är hullingen onödig. Den är alltså till för att hjälpa oskickliga fiskare. Vi som kan fiska klarar oss utan. Fel, vi klarar oss bättre utan.

*Att hålla linan sträckt är lättare om man använder monofil nylonlina. Då har man hjälp av linans elasticitet, den av flätlinefundamentalisterna så förkättrade gummibandseffekten. Med en stum lina uppstår slaklina mycket snabbare och lättare, så snart fisken vänder eller man lättar på pressen. Har man dessutom ett spö med sk snabb aktion (toppaktion) så förvärras problemet jämfört med om man använder ett spö vars hela klinga arbetar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar