Leta i den här bloggen

lördag 11 maj 2019

En typisk åttiotalareÅttiotalet var ett märkligt decennium. Axelvaddar, dålig disco, sovjetiska ubåtar, kärnkraftsomröstningen och CD-skivan för att bara ta några exempel. På haspelrullsfronten kom grafiten på bred front, dvs vi fick rullar där det mesta var gjort av svart plast. Grafitinnehållet i plasten varierade. Kullagerhysterin hade ännu inte börjat och plastrullarna tillverkades, beroende på prisklass, i Japan eller Taiwan. Trots att grafiten hyllades som ett överlägset material så brukade litet bättre rullar ha en spole i metall. Logiken i det förstod jag aldrig. Inte heller varför den medföljande extraspolen alltid var av plast, förlåt, grafit.
Typiskt för åttiotalsrullarna är annars de olika finesser tillverkarna försåg dem med. En finess är, definitionsmässigt, något som egentligen inte behövs. Finesserna var med andra ord ungefär lika nödvändiga som de flesta kullager som sitter i dagens rullar, dvs de fyllde ingen vettig funktion men användes som försäljningsargument. Jag misstänker att det var under åttiotalet som räknenissarna och marknadsförarna tog över makten från ingenjörerna och designerna hos rulltillverkarna. En vanlig finess var sk fast cast-tangenter, en avtryckaranordning som gjorde det möjligt att med samma pekfingerrörelse fånga linan och öppna bygeln. Just den finessen finns fortfarande på en del rullar och är uppskattad av vissa matchmetare. För vanligt kastfiske är den bara trams och att lura på nybörjare sådant är illa gjort.
Bakbromsat var fortfarande populärt. Det kom en rad olika finesser relaterade till just slirbromsen. Den sk fightingbromsen var en av de bättre. Daiwas Accu-Set hör till de mer befängda. Den består i att spolen har ett fjäderbelastat vred med vars hjälp man ska kontrollera att bromsen är rätt inställd i förhållande till linans brottstyrka. För att kunna avgöra om så är fallety är spolen fördsedd med markeringar som man behöver fullt dagsljus och förstoringsglas för att kunna avläsa. Föga förvånande finns denna tekniska landvinning inte kvar på Daiwas rullar. 
Själva bromsen på Accu-Set rullen hör annars till dess förtjänster med, för en bakmonterad broms, ovanligt stora bromsskivor och Daiwas vanliga fjäderbelastning (Coil Spring Loaded Drag).

Hur är en sådan här rulle att fiska med? Jo tack, hur bra som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar