Leta i den här bloggen

söndag 7 april 2019

En svensk klassiker

Från och med 1941 och fram till mitten av sextiotalet tillverkade AB Urfabriken i Svängsta "Den svenska spinnrullen" Record 1550 i ett antal olika modeller (A, B och C). Den på bilderna här är en 1550 Modell C av relativt sen årgång (och i perfekt skick).


Det krävs ingen större verktygsuppsättning för att demontera en Record


Det här är rullar utan finesser som frikopplingsbar spole, centrifugalbroms och slirbroms. Vid utkast snurrar veven (liksom alla kugghjul i rulllen bakåt) och en känslig tumme är nödvändig för att utan trassel får användbara kastlängder. Tummen kommer också till användning som slirbroms  när en fisk väl huggit och ska landas.

Här är Record 1550:an monterat på ett massivt glasfiberspö från mitten av sextiotaletMen visst går det fint att fiska med de här jämförelsevis primitiva rullarna och det är faktiskt riktigt roligt att göra det. Inte minst att kasta med dem är en utmaning. Och att kalla dem för primitiva är inte alldeles rättvist för konstruktionen är genial i sin enkelhet och kvalitetsmässigt slår dessa rullar det mesta av dagens produktion med hästlängder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar