Leta i den här bloggen

torsdag 14 februari 2019

Goda råd

Förr var det som stod att läsa på ett spö hur långt det var och vilka betesvikter det var avsett att klara av. Vad det skulle användas till fick man lista ut själv (eller fråga expediten om). Nu är det annorlunda. Nu står det ofta (på engelska) namnet på en fiskart, en viss sorts bete eller något annat på spöt. Det kan stå "Pike" eller "Seatrout". Kanske står det "swimbait", "worm", "jig" eller något annat i samma stil. Det kan ju tyckas bra. Då behöver man, om man är ute efter ett spö att fiska efter gädda med, varken själv veta hur ett sådant spå bör vara beskaffat eller fråga butikspersonalen om råd. Kan tyckas bra, men hur är det i själva verket? Vad ligger bakom denna information?

För inte så länge sedan (och fortfarande) såldes lågprofilrullar avsedda för bassfiske, dvs lätt till medeltungt spinnfiske, som rullar för jerkfiske. Visst, de fungerade ett tag men rasade sedan (eftersom de varken var byggda eller dimensionerade för de påfrestningar jerkfiske efter gädda med beten runt 100 gram eller tyngre medför. Haspelutrustningar för lätt fiske, det som förr hette Fiske 1 markandsförs ofta (helt felaktigt) som UL (ultralätt). Haspelrullar för bottenmete på långdistans (sk surf casting eller karpmete) har jag ofta sett rekommenderas som "lämpliga för norgefisket", dvs havsfiske i Saltströmmen och på andra ställen (något dessa långkastande rullar med storlinkapacitet knappast är tänkta eller lämpliga för).

Och exakt vad är det som gör det fina spö jag står i butiken och fingrar på lämpligt för just "Pike"? DET skulle jag vilja veta. OM ens tillverkaren och hans marknadsföringsavdelning har en susning om saken. Men  trots all annonsering som sker och trots att det numera är både enkelt och billigt att lägga ut information på nätet så har i alla fall inte jag sett någon av de stora tillverkarna lägga ut information om vilka egenskaper hos ett spö som gör det lämpligt eller olämpligt till en viss sorts fiske. De kanske tror att vi konsumenter är om inte idioter så i vart fall oförmögna att eller ointresserade av att tillgodogöra oss sådan information. Eller så vet de inte. Eller föröker kanske helt enkelt luras bara för att sälja så många spön som möjligt. Eller så bryr de sig inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar