Leta i den här bloggen

söndag 10 februari 2019

Att trimma eller inte?


Multiplikatorrullar kastar tydligen inte som de ska. På annat sätt kan man ju knappast uppfatta den utbredda vurmen för att trimma - i betydelsen att byta ut olika delar i rullen för att få den att fungera bättre - sådana rullar. Ibland verkar det nästan som om de till synes fina, nya, rullar som säljs inte är fungerande fiskeredskap utan snarare någon slags halvfabrikat. Är det verkligen så illa?


Naturligtvis så fungerar de allra flesta rullar man kan köpa som de ska, dvs bättre i vissa händer än i andra och i de allra flesta fall så finns det nog mer att tjäna på att förbättra handhavandet än på att (för dyra pengar) bygga om rullen. Det främsta trimningsobjektet är olika modeller av den klassiska Ambassadeur som ansågs banbrytande när den kom (på femtiotalet) och som sedan dess kontinuerligt förbättras. Naturligtvis kan man i Svängsta bygga väl fungerande rullar.

Men trimning behöver inte innebära att man byter ut fullt fungerande delar. Att trimma betyder att justera en maskin så att den fungerar optimalt. Översatt till en fiskerulle så handlar det, som jag ser det, att slita in den (all mekanik behöver detta), att smörja den korrekt och att ställa in det som man ställas in så att rullen fungerar så bra som möjligt. Även valet av lina hör hit.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar