Leta i den här bloggen

måndag 25 februari 2019

Sjuka rullar

Automatik är till för de som inte kan och/eller inte ids lära sig. Att ställa in en kamera, tex. Underhållsfrihet är till för de som inte kan och/eller inte ids. Ta hand om sin fiskerulle, tex. Dessa, dvs de som varken kan eller ids, förtjänar inte bättre än att bli lurade. Och det blir de. Det finns inget sådant som en underhållsfri fiskerulle, i vart fall inte om rullen överhuvudtaget används. Förvarar man den oanvänd i sin oöppnade originalförpackning och förvarar förpackningen torrt så händer inte mycket (annat än att fabriksfettet med tiden härdar så att man, eller ens arvingar, efter några decennier får för sig att använda rullen den ändå måste servas först.

Även rullar av tämligen enkel kvalitet håller rätt långe och bra om man sköter om dem. Håller dem rena och torra, sköljer av efter fisket låtar torka efter avsköjningen och tillför lämpliga smörjmedel regelbundet eller vid behov. Viss, det finns rullar som (enligt tillverkaren) är vattentäta, rostfria etc, men det är de inte. På senare tid har det blivit populärt med just vattentäta rullar, försedda med olika slags packningar och annat jox som ska förhindra vatten (och salt!) från att tränga in och orsaka korrosion. Det kan ju tyckas vara en god idé, men dessa packningar är ännu mer effektiva när det gäller att hindra fukt från att ta sig ut och eftersom ägaren inte öppnar rullen regelbundet märker han inte effekterna av detta förrän rullen kärvar ihop pga rost. Och då blir han förvånad och förbannad. 

Egentligen är det samma sak som hände efter första oljekrisen då man började bygga täta hus för att spara energi. Det  var då vi fick utbredda problem med mögel och sk sjuka hus. De gamla otäta kåkarna drog kanske litet mer i uppvärmning men luften i dem var bättre och de stod pall. 

Själv gillar jag att ta hand om mina grejor. Gör men det ordentligt så rostar de inte. Aldrig. Och jag tar mig friheten att citera en annan gubbe, gäddprofessorn Leif Engström, som säger: "Service, olja, fett och utslitna reservdelar utbytta samt att man är försiktig och inte misshandlar sina rullar är vad som krävs för att de ska hålla och fungera perfekt under massor av år .... "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar