Leta i den här bloggen

fredag 4 maj 2018

Ikoniska haspelrullar 9 - Penn Spinfisher 710 "Greenie"

USA:s inflytande på det moderna sportfisket är svårt att överskatta. Inte för att allt som kommer från det stora landet i väster är bättre (eller ens bra) men därför att den amerikanska marknaden är en väldigt stor del av världsmarknaden. Vårt svenska ABU är ett exempel på tillverkning primärt inriktad på USA-marknaden. Att även svenskar köpte Abumatic, Ambassadeur och Cardinal var nog mer en bonus...Mer amerikansk än Penn, åtminstone en gammal "Made in U.S.A,"-Penn, blir en rulle knappast. Penn etablerade sig som ledare inom det salta fisket med multiplikatorrullar för Big Game men efter det andra världskriget började den europeiska haspelrullen erövra även den nordamerikanska kontinenten. Och Penn började göra även haspelrullar.

Bättre kan det inte göras.


Spinfisher 710 var när den kom, 1964 minstingen i den Penns 700-serie snäckdrevsförsedda haspelrullar. Några år senare kompletterades serien med den ännu mindre 712. 710:an är en synnerligen robust pjäs och den enda plast man hittar på den är (märkligt nog) spolen, vredet till slirbromsen och vevknoppen). I övrigt är det alumnium (stativet) stål och mässing för hela slanten. Utom lintrissan som är av wolframkardbid).Det är intressant att jämföra olika snäckdrevsdrivna rullar från sextiotalet och det syns att konkurrensen var knivskarp. D.A.M. Quick Finessa 330 och ABU Cardinal 66 var Penn 710:s huvudsakliga konkurrenter. Det är knappast en tillfällighet att Quick Super 280 var grön, precis som de första cardinalrullarna. Tillverkarna höll järnkoll på sina konkurrenter. D.A.M. gick ganska snabbt över till helsvarta rullar. Penn gick över till svart/guld (precis som Daiwas Black Gold och SS Tournament) vilket kom att bli synonymt med rullar för saltvattensfiske. Men jag gillar den gröna 710:an (även om spolen gärna kunde få ha varit i metall).

Penn 710Z, den modell som efterträdde den gröna. Fortfarande "Made in U.S.A.", nu i svart/guld och spolen av guldeloxerad aluminium. Serien återintroducerades härom året och tillveras, efter vad jag förstått, fortfarande i USA (medan tillverkningen av de flesta andra av Penns haspelrullar är förlagd i Asien).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar