Leta i den här bloggen

söndag 27 maj 2018

Måste Abborre

När jag började fiska var det på betesfronten mer eller mindre likhetstecken mellan abborre och spinnare. Visst, de randiga högg även på små skeddrag och wobblers men spinnaren var det mest effektiva abborrdraget så det fanns ingen egentlig anledning att fresta dem med något annat. Inte förrän jiggarna gjorde entré på den svenska redskapsmarknaden. Små maraboujiggar var (och är) mycket effektiva abborrbeten men numera dominerar mjukisbetena helt scenen. Av dessa var och är den gula twistern (curly tail) nästan alltid bra. En annan ruggigt effektiv mjukis är Kopyto Relax i färgen motor oil. Med dessa beten i fickan är man nästan garanterad napp (om abborren finns där).


Silver och/eller guld med inslag av rött brukar fungera när det gäller spinnare och både jag och abborren har en förkärlek  för sådana av den franska typen (med relativt lätt kropp och bred, oval, sked). Jigghuvuden från 5 till 10 gram brukar  vara lagom.

Visst, det finns en massa andra bra drag. Vissa svär vid crankbaits (det vi förr kallade wobblers). Sk blades kan vara dödliga för abborren och i vissa situationer slår ingenting en liten kastpilk. Men den här posten handlar inte om alla drag man kan fånga abborre med utan om vad man behöver om man, en vacker sommardag, får för sig att försöka fånga några stekabborrar och behöver tips om vad man ska satsa på i betesväg.

För övrigt är den gamla hederliga metmasken alltid ett pålitligt abborrbete. Kanske det allra bästa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar