Leta i den här bloggen

onsdag 16 maj 2018

En ganska ny rulle

Att jag gillar gamla rullar torde vid det här laget stå klart för bloggens följare, men vad tycker jag då om moderna sådana? Jodå, det finns många rullar som är fina att fiska med och jag äger och använder naturligtvis ett antal sådana. Det som skiljer gammalt och nytt är, mycket förenklat, att äldre rullar är enklare till konstruktionen och gjorda för att hålla. Moderna rullar är konstruerade och tillverkade med ambitionen att de ska kännas så fina som möjligt när de är nya men som fallet är med alla andra konsumtionsvaror vill tillverkarna att kunderna efter någon eller några (och helt inte alltför många) säsonger byter sin rulle mot en ny.


Den är fin att fiska med nu (och säkert i flera säsonger om man sköter den) men hur det kommer att vara med den saken om femtio år eller så är osäkert.

En trevlig rulle (men modellen verkar redan vara på väg att utfasas för att ersättas av en ny (med, förmodligen, samma namn) är Shimano Exage som i bilden syns i 4000-storlek. Moderna fiskare använder så små rullar som möjligt men själv använder jag helst rullar av allroundstorlek (dvs det som numera kallas 4000 eller något annat med en 4:a i).

Om Shimano Exage 4000 kan sägas att den är lättvevad, kastar bra och har en mjuk och jämnt verkande slirbroms. Linuppläggningen är jämn och fin. Den levereras också med en extra spole. Det finns billigare såväl som avsevärt mycket dyrare rullar från samma tillverkare vilket väl innebär att det här är en rulle i mellanklass. Att det är en utgående modell gör att man kan hitta den till ungefär hälften av de ca 1.500 kr som annars verkar vara (eller ha varit) normalpriset.

Är man nybörjare eller behöver man av andra skäl en ny rulle i allroundstorlek är en sådan här för under tusenlappen inget dumt köp. Fast man kan naturligtvis, för samma peng, få flera fina och (med litet kärlek) fullt fungerande Mitchell 300, Cardinal 66, D.A.M. Quick Finessa 330N eller andra gamla kvalitetsrullar.

edit. Faktum är att Exage 4000 och Mitchell 300 är i samma storleksklass. Jag tänker vid några tillfällen under sommaren fiska med dessa båda rullar för att få en rättvisande jämförelse av hur de presterar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar