Leta i den här bloggen

onsdag 11 april 2018

Mera spolsnackFörr var det vanligt att rullar levererades inte bara med en sprängskiss och en garantisedel utan även med mer eller mindre utförliga instruktioner om hur de skulle skötas och användas. I många fall var dessa instruktioner mer eller mindre en grundkurs i sportfiske.

Exemplet här intill är från en Penn Spinfisher 710 (den klassiska gröna modellen). Under den anspråkslösa rubriken "LINE SELECTION" (dvs val av lina) gess råd inte bara om hur pass stark (grov) lina som är lämplig för olika applikationer utan ges även goda råd om hur man ska ta hem linan och hur man drillar en fisk.

Ett annat råd som ges är att "it´s advisable to carry along an extra spool with line of a different pound test" (dvs att det är tillrådligt att ha med sig en extra spole med lina med en annan brottstyrka).
Seriösa tillverkare levererar därför alltid sina rullar med (minst) en extra spole. Min definitiva rekommendation är köpbojkott mot de tillverkare som inte begripit (eller av ren snikenhet struntar i) detta. Märkligt nog är det vanligare att en extra spole följer med rullar i budget eller mellanklass än när det gäller premiumsegmentet. Extra spolar till dessa rullar betingar ofta(st) fantasipriser (med det här å andra sidan även rullarna så här kanske vi har tappat kontakten med nyttoanalyser och rationella överväganden?). Hur som helst så reagerade jag på att Shimano levererade en extra spole med den Aero 2500 FA jag köpte för en tid sedan men den (lättare och dyrare, mycket högre kilopris...) 4000 Ci4 jag också köpte levererades endast med den spole som satt monterad. 

En annan märklig sak är att extraspolen ibland är av enklare modell än original/standardspolen. Även här handlar det bara om tillverkarnas snikenhet. Sambandet med onödigt påkostade spolar är uppenbart men om de är så dyra att tillverka att man inte anser sig kunna leverera rullen med en extra sådan spole så kanske man borde ta sig en funderare?

Daiwa Procaster 3050X


Bäst i klassen under senare år är Daiwa med sin Procaster X, en bakbromsad rulle med sk fightingbroms, som levererades med tre fina aluminiumspolar (två djupa och en grund sk matchspole). Dessutom var rullarna i storlekarna 2550 och 3050 identiska bortsett från spolarna vilket innabr att om man köpte an av varje så var man lycklig ägare till ett system med två rullar och sex spolar  med olika linkapacitet. Fast var tillverkarna alltid så justa mot oss sportfiskare så skulle det väl inte bära sig för dem...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar