Leta i den här bloggen

fredag 20 april 2018

I all enkelhet 2

Avancerad är ett positivt laddat ord som ofta används i marknadsföring. En avancerad det en eller andra är, impliceras det, bättre än en enkel. När det gäller haspelrullar så är det mera tveksamt om avancerat alltid är bättre. Visst, en avancerad rulle kan vara suverän så länge den fungerar problemfritt, men det som gör den avancerad är ofta ett stort antal delar. Ju fler delar en konstruktion består av desto mer är det som kan fallera. Och att det är svårare att ta isär och sätta ihop något som består av flera delar är, åtminstone för den som någon gång lagt pussel, självklart.

Haspelrullen är en genial men i grunden (som det mesta som är verkligt genialt) en ganska enkel konstruktion. Idealet, som jag ser det, är att bygga rullen med ett minimum av delar men med högsta möjliga kvalitet. Gör man det så har man en rulle med lång och problemfri livslängd. Den är desutom lätt att demontera för rengöring och smörjning. Förr byggdes de flesta rullar, även de dyrare, enligt denna princip och därför finns det än idag fullt fungerande Mitchell, D.A.M. och ABU mfl haspelrullar som lämnade fabriken någon gång på femtio-, sextio- eller åttiotalet. Även idag görs enkla rullar men då oftast i de lägsta prisklasserna och därför med billigare komponenter och sämre precision. Folk betalar nämligen hellre för finesser än för kvalitet.

Begagnade kvalitetsrullar är ofta bra köp. Vill man köpa nytt så finns Daiwas gamla Black Gold-serie fortfarande att få tag på och detsamma gäller Penns Slammer, generation 2. Det är enkla men bra bruksrullar. Sådana som så gott som aldrig krånglar eller går sönder och som man kan serva själv utan att vara diplomingenjör. Men ännu bättre, ur kvalitetssynpunkt, är D.A.M., Mitchell och ABU från sjuttiotalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar