Leta i den här bloggen

lördag 27 juli 2024

Turistskatt?

Visst, det kan bli onödigt många indolenta glassätare och badisar på samma ställe några veckor på sommaren. Jag vet, för jag bor i Norrtälje och vistas ofta i Visby... Och tidigt i går morse kom jag hem från en avstickare till västkusten där vi bla var till Smögen för att titta på eländet (men generellt försöker jag undvika sådana ställen, det räcker mer än väl med badisarna man måste trängas med hemmavid).

Nu vill västkustkommunen Sotenäs få beskatta besökande turister. Att politiker ständigt vill åt våra pengar är ingen nyhet men nog måste det finnas andra sätt att minska tillströmningen av besökare? Kanske kan man följa Lysekils exempel? Kan man godtyckligt förbjuda en aktivitet - fiske med kastredskap - så är det naturligtvis lika rimligt att förbjuda andra. Tex glassätande, solbad eller shopping. Ett annat sätt är att göra klart för potentiella besökare att de inte är välkomna. Det går att sätta upp skyltar vid kommungränsen. Men Sotenäs kommun hälsar istället turister välkomna på sin hemsida så det verkar vara helt klart att vad det handlar om är penningsugna politiker.

Annars ska det väl fungera så, att turister och andra besökare på en ort spenderar pengar där (glass är inte billig!) som alltså hamnar i de lokala näringsidkarnas kassor. Nu är visserligen bolagsskatten statlig men de som jobbar betalar ju kommunalskatt och sedan finns ju det kommunala utjämningssystemet (Robin Hood-skatten) så går en kommun back på turismen finns det ju andra justeringar i skattesystemet att titta på innan man inför en ny skatt. Turismen gör ju vidare att invånarna i små fiskesamhällen som Sotenäs har ett helt annat serviceutbud idag än vad de hade innan de blev turistorter. Men i och för sig har jag inget emot att förbjuda turism, i vart fall glassätar- och badisvarianterna. Har folk inget bättre att syssla med kan de lika gärna vara på jobbet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar