Leta i den här bloggen

måndag 29 juli 2024

Lätt sport

 

En trevlig utrustning för det lättare fisket är Daiwas Laguna. Rullen, som heter Laguna 1000-5Bi, väger in runt 170 gram och kan därför klassas som en UL-rulle. Daiwa och de flesta nuförtiden kallar även spöt, som heter Laguna 562ULFS, för ett UL-spö men eftersom det är klassat för vikter upp till 10 gram kan detta diskuteras. Men spola 0,16 nylonlina på rullen, använd grejorna på västkusten och säg att du fiskar UL så tänker åtminstone inte jag bråka.

Lika trevlig och ännu lättare - reglementsenlig UL med rätt lina - är Fladens UL-set Furvux (som jag tjatat om upprepade gånger men det är det värt). Spöt mäter fem fot och kastar beten upp till fem grams vikt.

På grejor som de här utrustningarna blir abborrfisket plötsligt spännande och får man på en rejäl makrill blir det åka av! Skulle en gädda, vilket inte helt sällan händer, nypa den lilla för abborre avsedda spinnaren blir det spännande på ett annat sätt.

Den gramjagande fjällvandraren släpar rimligen inte med sig något annat än UL-grejor och dessa är som gjorda för röding- och öringfisket. I havet finns, förutom makrillen, näbbgädda, bleka och havsöring vilka samtliga är lämpliga byten för UL-fiskaren.

De allra flesta av de fiskar en svensk semesterfiskare får på kroken väger under kilot. Med (ultra)lätt utrustning blir det fisket plötsligt ett sportfiske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar