Leta i den här bloggen

måndag 8 juli 2024

Mörker

 


Tillståndet för de svenska haven är fortsatt kritiskt. Nyttjandet är inte hållbart, övergödning och farliga ämnen ger fortsatta stora problem, visar en bedömning av svensk havsmiljö som Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har gjort. Ett fåtal ljusglimtar finns.


Att det finns ett fåtal ljusglimtar är samma sak som att det ser jävligt mörkt ut (även om det kanske låter aningen bättre?).


"Många fiskbestånd utsätts för ett för stort nyttjande. Men nio fiskpopulationer i Västerhavet, som varit mycket ovanliga, exempelvis hälleflundra och marulk, visar positiva trender.

Det finns chans att dessa arter återhämtar sig i framtiden, förutsatt att användningen minskar till hållbara nivåer vilket är ännu mer viktigt med ökade klimatförändringar. För Östersjöns fiskbestånd ser det inte så ljust ut, säger Mats Svensson." Inte så ljust är samma sak som mörkt. Det ser alltså mörkt ut för Östersjön. Nyligen var våra makthavare samlade mitt i Östersjön. I Almedalen i Visby. Men inte för att rädda Östersjön. Det ser, som sagt, mörkt ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar