Leta i den här bloggen

onsdag 12 oktober 2022

Jigghuvuden 1

Några varianter av runda jigghuvuden. Längst ned till höger ett sk link head (cheburashka).















Jigghuvud (jiggskallar, jiggkrokar, jig heads etc) finns i alla möjliga former. Den vanligaste (och mest användbara) är det runda huvudet med linöglan placerad mitt ovanpå huvudet. Med den typen av jigghuvud klarar man i stort sett alla typer av jiggfiske från rent vertikalfiske till fiske med simbeten (swimbaits).

Det är viktigt att välja ett jigghuvud i rätt storlek till sitt mjukbete. Storleken mäts i två olika storheter, nämligen huvudets vikt och krokstorleken. Vad som är "rätt" är, som alltid, beroende av omständigheterna.

Cheburashka med enkelkrok
Vad gäller krokstorleken är betets längd det man i första hand får ta hänsyn till (och här har Dogger en användbar tabell på sin hemsida). Knepigare är det med vikten eftersom den påverkar hur betet kommer att uppföra sig i vattnet. Vad som i detta avseende är rätt beror på hur djupt man vill fiska, hur snabbt man vill få ner sitt bete till detta djup, hur snabbt eller långsamt man vill fiska betet, om vattnet där man fiskar är strömt osv. Jag har sett tabeller även för vikt relativt fiskedjup men dessa uppfattar jag som mer eller mindre meningslösa. Likaväl som att söka ledning i sådana kan man hålla sig till färdigtacklade beten (och låta det bli som det blir).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar